CityStudios

FacebookLinkedinYoutubeTwitter

ModellreleaseLADDA NER MODELLRELEASE:

Klicka här för att ladda ner vår modellrelease!En riktigt bra modellrelease

Vår modellrelease är tydlig och hänvisar till de lagar som skyddar både modell och fotograf, och även makeupartist, stylist m.m. Samma villkor för användning av bilder gäller för både fotograf, makeupartist och modell, eftersom vi anser att vid normal modellfotografering (speciellt vid TFP-fotografering) så bidrar modell och fotograf lika mycket till bildens innehåll.


Varför skriva ett bildavtal?

Det är väldigt vanligt att fotografer och modeller slarvar med att skriva riktiga bildavtal. Om bilderna sedan används på ett tveksamt sätt kan det vara svårt att hävda sin rätt, om man inte har fyllt i ett kontrakt mellan fotograf och modell för hur man får använda bilderna - i en modellrelease. Ett bildavtal i form av en modellrelease är också bra att ha för framtida bruk. Det är lätt att se i modellreleasen exakt vad man kommit överens om, och där har man även alla inblandades kontaktinformation för framtida samarbeten.


Guide för fotografen: Skicka bilder

Efter en fotografering kan man lätt ha fått flera hundra bilder. Som fotograf vinner man ingenting på att ha 20 bilder med samma bakgrund och klädval, dörför rekommenderar vi max 5-10 bilder i samma stil. Numrera om bilderna så att modellen slipper skriva krångliga filnamn när han/hon ska välja ut sina favoriter.

Respektera alltid modellens val av bilder. Du som fotograf vill ofta välja bort bilder som du tycker avviker från din stil, eller som är tekniskt fel. Samma tankar har modellen. Det är viktigt att alla blir nöjda.

Korrigera bilderna med avseende på beskärning, färg och kontrast innan du skickar dem för urval. Det ger ett mer positivt intryck av dig som fotograf och det är lättare för modellen att få en uppfattning om hur slutresultatet kommer att se ut.

För urval räcker oftast en upplösning på 800 pixlar på längsta sidan, men som slutresultat bör du som fotograf skicak både originalupplösta bilder och lågupplösta bilder, så får du extra nöjda modeller, och du kan ha bättre koll på skärpa osv på de mindre bilderna.

För om-numrering av bilderna rekommenderar vi ACDSEE eller Lightroom.
För att packa ihop bilderna, använd filformatet ZIP. På en MAC kan du högerklicka på en mapp och välja att skapa en arkivfil. På PC kan du göra samma sak, men där kallas det ofta ZIP-fil. Saknar du denna möjlighet så finns StuffIt för MAC och WinRAR för Windows/PC.
För att skicka din ZIP-fil, använd www.skickafilen.se.
Leverans bör ske inom 14 dagar.

Guide för modellen: Ladda ner bilder

När du får ett mail av fotografen så innehåller den en länk du klickar på för att ladda ner en arkivfil som innehåller alla bilder. Fotografen skickar denna fil via en hemsidetjönst som heter www.skickafilen.se. När du har laddat ner arkivfilen kan du högerklicka på den och välja att packa upp den. Sedan har du fått fram alla bilder. Saknar du denna möjlighet så finns StuffIt för MAC och WinRAR för Windows/PC.

Du är här: Hem